20. december 2018 – LAS STIK je v okviru projekta Zgodbe rok in krajev v avli CIK Trebnje v sredo, 19. decembra 2018, predstavil nove spominke, ki so jih ustvarili rokodelci iz občin Dolenjske Toplice, Ivančna Gorica, Žužemberk in Trebnje, ter poseben skupni izdelek, ki združuje vse štiri občine in rokodelska znanja v njih – igro spomin.

Lokalna akcijska skupina (LAS) STIK je ena od enajstih, ki je vključena v vseslovenski projekt Zgodbe rok in krajev, ki povezuje več kot 350 rokodelcev, njegov namen pa je izboljšati položaj rokodelcev, jim pomagati, da bi njihovi izdelki postali bolj všečni in zanimivi širšemu krogu ljudi. »Center za izobraževanje in kulturo Trebnje je pogosto partner v projektih, kjer udeleženci osvajajo nova znanja in veščine, tokrat pa smo še posebej zadovoljni, ker smo v projektu lahko znanju pridružili še dediščino ter uporabne in inovativne izdelke – spominke. Upam, da bosta edinstvenost in mojstrstvo, ki se skrivata v novih izdelkih, prepričala in da bodo novi spominki kot uporabno darilo našli svoj prostor v marsikaterem domu,« je povedala direktorica CIK Trebnje, v okviru katerega deluje LAS STIK, Patricija Pavlič.

Na območju LAS STIK so v sklopu projekta izpeljali delavnice, na katerih so rokodelce seznanili s potrebnimi strokovnimi znanji in izkušnjami na različnih področjih, da bi jim pomagali pri uspešnejšem nastopu na trgu in s tem izboljšali njihov gospodarski položaj.

V sklopu projekta, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, so v avli CIK Trebnje predstavili nove rokodelske izdelke iz vseh štirih občin. Mentorica rokodelcem je bila etnologinja Alenka Stražišar Lamovšek, novi izdelki pa so čaj z medom, piškoti Dom kranjske čebele, Izberi svoj venček in Čaj za dva. Skupni izdelek projekta je bila družabna igra Spomin, ki jo je zasnovala Alenka Stražišar Lamovšek: »Igra spomin, ki smo jo zasnovali v okviru projekta Zgodbe rok in krajev, je rezultat KRIŽ-KRAŽ izdelka povezovanja štirih občin. S tem smo želeli na čim enostavnejši način pokazati pestrost rokodelskih dejavnosti v tem prostoru in hkrati skozi igro otrokom omogočati, da spoznajo rokodelske dejavnosti, da se za njih zanimajo. Na drugi strani igra omogoča dodajanje novih parov, saj bomo z veseljem še kakšen par dodali, ko se bo odkril nov rokodelec ali nova rokodelska dejavnost.«

Na razstavi so si obiskovalci lahko poleg novih spominkov ogledali še izdelke, ki so jih na ogled prinesli Irena Blaznik, Nina Kolar, Tomaž Lavrih in klekljarice Stanka Vrenko, Martina Povše, Marija Prosenik, Stanka Dolenšek in Irena Ziherl Soršak, ki so skupaj z drugimi klekljaricami, Angelico Vidmar, Zdenko Rezelj, Miro Dražumerič in Katjo Kresal, na razstavi izdelovale klekljarske izdelke.

Foto: Alenka Stražišar Lamovšek

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja