Center za kreativnost skupaj z drugimi partnerji organizira seminarje na temo politik na področju kulturnih in kreativnih industrij, razvoja sektorja v lokalnih / nacionalnih okoljih in v povezavi s trajnostnim ekosistemom, ki sektor gradi. Vabljeni k udeležbi!

Creative boost: Politike, ki spodbujajo kulturne in ustvarjalne sektorje v Evropi

Center za kreativnost in EUNIC Slovenija

Spletni seminarji: https://us02web.zoom.us/j/82625606430

Petek, 4., 11. in 18. marca 2022

Kulturni in ustvarjalni sektorji so eden ključnih elementov za gradnjo bolj inovativne, povezane in trajnostne družbe. To dejstvo je zadnje čase deležno več političnega priznanja tako na nacionalnih kot na evropski ravni. EU je pred kratkim ponovno potrdila svojo usmeritev v kulturne in ustvarjalne sektorje z najavo iniciative Novi evropski Bauhaus in z razpisom vrednim 150 milijonov evrov za novo skupnost znanja in inovacij (SZI) za področje živahnih evropskih kulturnih in ustvarjalnih sektorjev.

Center za kreativnost (CzK) se je v okviru širših prizadevanj, nacionalne študije in priporočil politiki za razvoj in podporo kulturnim in ustvarjalnim sektorjem v Sloveniji povezal s slovensko mrežo evropskih kulturnih inštitutov (EUNIC), da bi podprli prizadevanja in postavili kulturne in ustvarjalne sektorje kot medsektorsko prioriteto visoko na seznam strategije razvoja Slovenije ter predstavili učinkovite načine za gradnjo strategij za kulturne in ustvarjalne sektorje na osnovi študij primerov iz različnih delov EU. V okviru projekta Creative Boost, CzK in EUNIC mreža v Sloveniji organizirata tri spletne seminarje, ki bodo združili strokovnjake iz Slovenije in držav članic EUNIC-a.

Spletni seminarji: https://us02web.zoom.us/j/82625606430

  • Petek, 4. marca 2022, med 13h00-15h00 bo spletna delavnica »Učinkovite politike za kulturni in kreativni sektor«. Delavnica se bo osredotočila na integrirane in koherentne pristope, ki kulturni in kreativni sektor povezujejo z drugimi ključnimi sektorskimi področji in zagotavljajo celostno mrežo za razvoj sektorja skozi njegovo celotno vrednostno verigo.
  • Pau Rausell Köster, ekonomist in profesor na katedri za uporabno ekonomijo na Univerzi v Valenciji (Španija)
  • Tania Banotti, direktorica programa Creative Ireland (Irska)
  • Paul Owens, ustanovitelj in direktor BOP Consulting (Združeno kraljestvo)
  • Natalija Medica, sekretarka, Direktorat za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS (MGRT)
  • Petek, 11. marca 2022, med 13h00-15h00 bo spletna delavnica »Kreativni prostor, kreativno mesto, kreativen narod«. Delavnica se bo osredotočila na razvoj učinkovitih skupin in prostorskih strategij za kulturni in kreativni sektor na lokalni, regionalni in nacionalni ravni ter spodbujanje internacionalizacije in prepoznavnosti v tujini.
  • Lucia Seel, članica strokovne skupine za evropske grozde pri Evropski komisiji in direktorica pri Lucia Seel International Consulting (Avstrija)
  • Balazs Weyer, Focal Point za Veszprém UNESCO City of Music (Madžarska)
  • Michel Pernet, ustanovitelj in predsednik Creative Industries Switzerland (Švica)
  • Petek, 18. marca 2022, med 13h00-15h00 bo spletna delavnica »Močen in trajnosten kreativni ekosistem«. Delavnica se bo osredotočila na ključne sestavine za konkurenčen, trajnosten in sinergijski kreativni ekosistem, ki poveže kulturni in kreativni sektor, izobraževanje in raziskave, industrijo in podjetništvo, in ki temelji na vzajemnem zaupanju, vključevanju in skupnem ustvarjanju.
  • Bernd Fesel, direktor European Creative Business Network in ustanovitelj ce_creative ekonomije (Nemčija)
  • Pier Luigi Sacco, vodja urada OECD v Benetkah in profesor na Univerzi IULM v Milanu (Italija)
  • Jan Boelen, umetniški direktor Atelier Luma (Francija)
  • Barbara Koželj Podlogar, vršilka dolžnosti generalnega direktorja. Direktorat za ustvarjalnost, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije (Slovenija)

Delavnice bosta povezovala Anja Zorko (vodja slovenskega Centra za kreativnost) in Ragnar Siil (vodja Kreativnega laboratorija in nekdanji estonski podsekretar za umetnost).

Organizatorji

Center za kreativnost, ustanovljen leta 2017, je prvi nacionalni razvojno-podjetniški spodbujevalnik za kreativce in kulturnike. Deluje v sklopu MAO in skupaj z razpisi Ministrstva za kulturo tvori podporno okolje za razvoj kreativnega sektorja v Sloveniji. S svojimi programi krepi družbeno in ekonomsko vrednost sektorja ter ga aktivneje povezuje z gospodarstvom in drugimi sektorji. Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

EUNIC – European Union National Institutes for Culture – je mreža evropskih organizacij, ki delujejo na področju kulture. Skupaj s partnerji omogočamo evropsko sodelovanje na področju kulture v več kot 90 državah sveta z omrežjem več kot 120 skupin, kjer črpamo iz bogatih izkušenj naših članov iz vseh držav članic EU ter povezanih držav. Slovenska skupina, ustanovljena v letu 2007, združuje Avstrijski kulturni forum Ljubljana, Madžarski kulturni inštitut, Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji, British Council Slovenia, Francoski inštitut v Sloveniji, veleposlaništvo Španije v Ljubljani, Goethe-Institut Ljubljana, veleposlaništvo Irske in veleposlaništvo Švice v Sloveniji.

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja